Produkty żywnościowe Archive

FASOLA – super pokarm i najlepsze źródło białka

Mówi się, że najlepsza dieta to dieta zróżnicowana i że nie powinno się jadać wciąż tych samych produktów. Mówi się, że nie istnieje żadna dietetyczna filozofia, która górowałaby nad innymi bo ani weganizm, ani dieta oparta na tłuszczach nie są idealne i każda z nich ma wady i zalety. Mówi się, że tak naprawdę jeść […]

Read More…

Mięso – żryć albo nie żryć, oto jest pytanie.

Mięso to produkt spożywczy, który rodzi najwięcej kontrowersji, szczególne etycznych, ale też i zdrowotnych. Przyznam szczerze, że miałem taki okres w swoim życiu, kiedy to pałałem do mięsa bezgraniczną miłością oraz taki, kiedy od mięsa się odwróciłem plecami. Teraz, po tych okresach i doświadczeniach z nimi związanych, mam wystarczająco obiektywne podejście do tematu spożywania mięsa, […]

Read More…

Ryż. Czy aby na pewno wiesz jaki ryż jest najlepszy?

Na pytanie zadane w tytule wpisu większość osób z pewnością odpowie: brązowy. Jednak pojęcie „najlepszy” jest pojęciem względnym i zależy od pewnych czynników. Okazuje się, że sprawa z tym ryżem wcale nie jest taka prosta, i że ryż brązowy wcale nie musi być najlepszy. Choć ciemna odmiana ryżu zdążyła się już wkupić w łaski sportowców […]

Read More…

Jajko i jego wartości odżywcze. Super-pokarm czy cholesterolowy postrach sportowców?

Jajko już od dawna jest stałym składnikiem jadłospisu wielu sports-manów przez wzgląd na swoje wartości odżywcze. Mowa oczywiście o dużej zawartości białka, które powszechnie uważane jest za najlepsze białko, wręcz wzorcowe. Nie chodzi tutaj jedynie o pełny profil aminokwasów egzogennych, ale również o ich proporcje względem siebie. Łatwa i szybka w przygotowaniu jajecznica dostarczy Ci […]

Read More…

Kasza gryczana, jęczmienna i kuskus. Różne oblicza kaszy

Węglowodany, ach te węglowodany. Jest wiele sposobów na dostarczenie mięśniom paliwa wysokiej jakości. Jednym z nich jest właśnie kasza, którą można wcinać nie tylko na obiad. Rodzajów kasz jest wiele. Chciałbym przedstawić Ci trzy kasze o różnych obliczach, które obecnie najczęściej jadam. Kasza to idealne źródło węglowodanów nie tylko dlatego, że charakteryzuje się niskim indeksem […]

Read More…