Makaron ze szpinakiem to naprawdę proste danie i do tego bardzo smaczne. A i zdrowe oczywiście. Na dodatek składa się tylko z paru łatwo dostępnych składników. Osobiście uważam, że makaron ze szpinakiem jadam za rzadko. Sam nie wiem dlaczego. Pora to zmienić. Leć do sklepu po mrożony szpinak i makaron i zrób to sam. Przy okazji zaskoczysz żonę lub mamusię dobrym obiadem. Trenujesz? Dobrze. Makaron to węglowodany. Polecam pełnoziarnisty rzecz jasna. A szpinak… Ulubiona przekąska animowanego Papaja, który od tego zielska dostawał niezłej mocy. Nie ma się co dziwić, skoro szpinak to bogactwo składników sprzyjających mięśniom. Warto w tym miejscu wspomnieć o tym, że szpinak jedno z niewielu naturalnych źródeł azotanów, które podnoszą poziom tlenku azotu w organizmie.

Jak zrobić?

Czego Ci potrzeba:

  • Makaron pełnoziarnisty – 300 g
  • Szpinak – paczka (450 g)
  • Cebula – 2 szt średniej wielkości
  • Czosnek – 3 lub 4 ząbki
  • Śmietana – mała 36%
  • Masło lub najlepiej oliwa z oliwek do smażenia

Cebulę należy pokroić i poddusić na patelni. Ja zrobiłem to na maśle, ale jak najbardziej możesz użyć oliwy z oliwek. Następnie dodaj szpinak, który dalej dusisz z cebulą. Sól i pieprz do smaku. Potem czosnek wyciśnięty przez praskę. Nadal dusisz pod przykryciem do momentu aż… na oko 🙂 Aż wszystko będzie miękkie i pachnące. Wówczas dodajesz śmietanę i dokładnie mieszasz. Czekasz aż ugotuje się makaron, który wstawiłeś sobie już wcześniej. Makaron i zawartość patelni mieszasz ze sobą. Gotowe. Łatwe co nie? Pod spodem film, na którym zobaczysz dokładnie jak to zrobić:

Życzę zatem smacznego. Uzupełniaj węglowodany smacznym daniem. Jedz i rośnij w siłę!